Diskografi

X – Greatest Hits

Läs mer

Gäster och Producenter

Kihlen, Kaah, Eye-N-I, ADL, Natural Bond, Säkert

Recensioner

Tio år i gemet… (text: Robert Zillén)
Det är svårt att summera ett årtionde med en handfull låtar. En promenad längst med nostalgins boulevard. Tillbakablickar till några av de mest definierande ögonblicken i svensk musikhistoria.

Ett album som berättar om allt från unga killar som rakar av sig håret och börjar kalla sig för skallar till äldre lyssnare som känner igen sig i den insiktsfulla texten till låten Logiskt.

Rapparen Petters samlingsalbum rymmer allt det och mycket mer. Ett bra album följer alltid en röd tråd, någonting som genomsyrar varje låt och som knyter samman helheten till att bli stark och minnesvärd. Detta är anledningen till att ett samlingsalbum sällan bli bra. Det spretar åt för många håll, det håller ojämn kvalité och det är låtar som glöms bort.

När Petter nu ska föra bokslut för sina första tio år i musikbranschen är det därför mycket som ska tas i aktning.

Det är många känslor som förmedlas när en av de viktigaste profilerna på den svenska musikscenen ska sammanfatta ett decennium av skapande. De mest framgångsfulla singlarna ska finnas med, likaså de personliga favoriterna och de som efterfrågas mest av fans när man är ute på turné. Men den röda tråden finns alltid där; en utomordentlig förändringskompetens där uttryck aldrig slits ut eller känns upprepade. Ständigt återuppfinnande med nya definitioner av sig själv som artist och den musik man skapar.

En outtröttlig kärlek för den kultur som vuxit att bli en av vår tids viktigaste uttryckssätt. Förmågan att alltid ligga steget före branschen och konkurrensen. Det är vad vi kommit att förvänta oss av Petter.

Det är svårt att inte slå på den stora trumman när man pratar om pionjärer som helt omstrukturerat förutsättningarna för en hel genre och öppnat dörrar för så många andra att följa genom. Den här samlingen rymmer alla anledningar till varför Petter är en av våra största artister och profiler.

Den förklarar varför Petter blivit ett institut mer än bara en vanlig artist och person. Den bjuder på så oerhört mycket mer än vi anat och ens visste att vi ville ha.

Den ger oss en bra bild av hur den svenska hiphopen sett ut de senaste tio åren, och ger oss förklaringen till varför Petter finns kvar när så många andra har försvunnit och fallit i glömska. Första kapitlet om Petter är skrivet och avslutat. Nu blickar vi framåt mot ytterligare tio år.


<img alt="" src="http://cdn.starblogs.com/blogs/17/sign_p.png" title="sign_p.png" class="alignnone" width="120" height="73"